top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Παπαργύρης

Διαχείριση κύκλου ζωής έργων με χρήση ΒΙΜ


εικόνα: www.autodesk.com


Έστω τεχνικό έργο που ξεκινάει σήμερα. Πολύ χονδρικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί: οι διάφοροι μελετητές (αρχιτέκτονες, στατικοί, ηλεκτρολόγοι κοκ) αποτυπώνουν τη μελέτη σε σχέδια που απευθύνονται στον εργολάβο, παρέχοντάς του τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατασκευάσει το έργο. Με τη σειρά του, ο εργολάβος παραλαμβάνει τα σχέδια, κατασκευάζει το έργο και το παραδίδει στον ιδιοκτήτη, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τη φάση λειτουργίας/συντήρησης. Τι ποσότητα πληροφοριών χάθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής;


Απώλειες πληροφοριών κατά το hand-over μεταξύ των διάφορων φάσεων


Σπάνια γίνεται αυτό αντιληπτό όταν το έργο ξεκινάει· η οδυνηρή συνειδητοποίηση έρχεται μόνο κατόπιν εορτής. Αφορά κατά κύριο λόγο τον ιδιοκτήτη, που δεν έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να διαχειριστεί σωστά την εγκατάστασή του.


Προλαμβάνειν εναντίον θεραπεύειν

​​

Αν δεν οδηγήσει στην παραίτηση, η οδυνηρή συνειδητοποίηση οδηγεί στην προσπάθεια θεραπείας. Και η προσπάθεια θεραπείας λέει ότι ένα κομμάτι του προσωπικού πρέπει να πάει στην αποθήκη, να ξεπακετάρει τα κουτιά που άφησαν οι εργολάβοι και οι προμηθευτές με την ολοκλήρωση του έργου, να βρει τα εγχειρίδια των διάφορων μηχανημάτων που λειτουργούν στο κτήριο και να περάσει τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της εγκατάστασης (Computerized Maintenance Management Systems, CMMS). Μιλάμε για μια κοστοβόρα διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια. ​


Το προλαμβάνειν, από την άλλη, υποστηρίζει μια προδραστική (proactive) προσέγγιση: να ξεκινάει κανείς το σχεδιασμό και την κατασκευή του τεχνικού έργου έχοντας στο μυαλό του το τέλος, τη φάση λειτουργίας/συντήρησης, και να συγκεντρώνει από νωρίς τις απαιτούμενες πληροφορίες.


Η υπηρεσία


Η υπηρεσία βασίζεται σε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα (βλέπε εδώ) που βοηθάει ακριβώς σε αυτό: παρέχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών κατά τη διάρκεια ζωής του τεχνικού έργου, όπου το κάθε συμβαλλόμενο μέρος (είτε είναι εργολάβος, είτε προμηθευτής, είτε αρχιτέκτονας κοκ) καλείται να εισαγάγει τις πληροφορίες που πρόκειται να απαιτηθούν στο μέλλον. Όταν λοιπόν το έργο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη, παραδίδονται μαζί του και όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την αποδοτική διαχείριση της εγκατάστασης.


Εμβαθύνοντας: στο δρόμο για την κατανόηση της διαλεκτικής του κύκλου ζωής


Οι υφιστάμενες πρακτικές αντιμετωπίζουν τον κύκλο ζωής περίπου ως μια γραμμική, one-way ακολουθία ανεξάρτητων μεταξύ τους φάσεων.


Φυσικά, κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει με το ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της φάσης λειτουργίας / συντήρησης επηρεάζονται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις προηγούμενες φάσεις. Μήπως όμως οι αποφάσεις της φάσης λειτουργίας / συντήρησης μπορούν, εκτός από το να επηρεαστούν, και να επηρεάσουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις προηγούμενες φάσεις;



Και τι οφέλη μπορεί να φέρει μια τέτοια προδραστική, ολιστική προσέγγιση; Αυτό το ερώτημα απασχολεί αρκετούς διευθυντές τμημάτων ΒΙΜ τεράστιων κατασκευαστικών εταιρειών αυτή την περίοδο…


Σε ποιους απευθυνόμαστε με την υπηρεσία αυτή


Στο πρωτοπόρο κομμάτι του κλάδου, είτε πρόκειται για αρχιτέκτονες, είτε για πολιτικούς μηχανικούς, είτε για κατασκευαστές, είτε για ιδιοκτήτες. Στο κομμάτι αυτό που κατανοεί τη σημασία του ΒΙΜ και επιθυμεί να αναβαθμίσει τις πρακτικές του, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα και την αξία των υπηρεσιών του.


160 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page