top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Παπαργύρης

Γιατί ΒΙΜ;


Η σειρά μεταφράσεων / έμμεσης πρότασης βιβλιογραφίας προς ενδιαφερόμενους περί ΒΙΜ συνεχίζεται με ένα μικρό κεφάλαιο του βιβλίου “Construction Manager’s BIM Handbook” (2016) του John Eynon, από τις εκδόσεις John Wiley & Sons. Ο συγγραφέας έχει στο μυαλό του την κατάσταση στη Βρετανία, όπου το ΒΙΜ έχει ήδη συμπεριληφθεί στη νομοθεσία. Το βιβλιαράκι αυτό παίρνει έξτρα πόντους επειδή είναι σχετικά μικρό (περίπου 250 σελίδες) και επειδή επιχειρεί την απομάγευση του ΒΙΜ, παρουσιάζοντάς το ως κάτι απλό – πράγμα που ισχύει.


___________________


Γιατί BIM;

Γιατί BIM; Αυτές τις μέρες μπορεί κανείς απλώς να ρωτήσει: γιατί όχι;


Θα σκεφτόταν κάποιος να μην χρησιμοποιήσει το CAD, το διαδίκτυο ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο; Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούμε. Με τον καιρό τα πράγματα θα είναι ακριβώς τα ίδια και με το BIM, μόνο που δε θα το λέμε πια ΒΙΜ. Θα έχουμε προχωρήσει σε ό,τι έρχεται μετά.


Στην πραγματικότητα, αναρωτιέμαι αν πλησιάζουμε μια εποχή (ίσως και να έχει ήδη έρθει) που οι αδιάλειπτοι υπολογισμοί για την απόδοση των επενδύσεων, η ανάγκη για επιχειρηματικές υποθέσεις και ούτω καθεξής θα καταστούν άσχετες και περιττές, καθώς πλέον αυτός θα είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία - και όποιος δεν τον χρησιμοποιεί θα μείνει πίσω και θα κλείσει.


Ή δουλεύεις ψηφιακά ή το κλείνεις, μωρό μου!


Όπως αναλύεται αργότερα στο βιβλίο αυτό, υπάρχουν εξίσου πολλοί, αν όχι ακόμα περισσότεροι, λόγοι για να ενθαρρύνουν την εργασία σε ψηφιακό περιβάλλον έξω από τον κατασκευαστικό κλάδο παρά μέσα σε αυτόν.


Οπότε, εκτός από αυτό, "γιατί BIM", πραγματικά;


Πρέπει να εξετάσουμε:

• την εντολή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου

• τα οφέλη

• το ψηφιακό πλαίσιο.


2.1 Η εντολή

Η Στρατηγική Κατασκευών, που δημοσιεύθηκε το 2011, ανέφερε τα εξής:


2.32 Η κυβέρνηση θα απαιτήσει τουλάχιστον πλήρως συνεργατικό BIM επιπέδου 2 (με όλες τις πληροφορίες για το έργο και τα στοιχείο ενεργητικού, τα έγγραφα και τα δεδομένα να είναι ηλεκτρονικά) μέχρι το 2016. Το σταδιακό σχέδιο θα δημοσιευθεί με επιλεγμένα ορόσημα παρουσιάζοντας μετρήσιμη πρόοδο στο τέλος κάθε έτους. (Government Construction Strategy 2011: σελ. 14.)


Αυτό οδήγησε στο σχηματισμό της Ομάδας Εργασίας BIM (BIM Task Group), στην ανάπτυξη των προτύπων που θα εξετάσουμε αργότερα, στις διάφορες διαδικασίες και ούτω καθεξής.


Είναι ενδιαφέρον να εξεταστεί εάν το BIM θα βρισκόταν τόσο ψηλά στην ατζέντα του κλάδου, σε μια εποχή που βγαίναμε από τη βαθύτερη ύφεση στη μνήμη των ζωντανών γενεών, αν δεν υπήρχε η κυβερνητική εντολή να το επιβάλλει. Η συνάρθρωση της υπόθεσης του ΒΙΜ και ο καθορισμός του στόχου για το δημόσιο τομέα μέχρι το 2016 κράτησε αυτό το θέμα ζωντανό σε μια εποχή που οι περισσότερες οργανισμοί ίσως να έθεταν άλλες προτεραιότητες, εάν αυτό αφηνόταν στην κρίση τους.


Μιλάμε για ένα μεγάλο μαστίγιο! (ΣτΜ: η λέξη στο πρωτότυπο είναι stick, που σημαίνει ραβδί – η φράση αναφέρεται στην τακτική καρότου και μαστιγίου)


2.2 Οφέλη

Και τώρα στο καρότο!


Ο πρόσφατα αναδημοσιευμένος BIM Delivery Cube σημειώνει τα οφέλη που είναι διαθέσιμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία, σε κάθε στάδιο.


Ορισμένοι εργολάβοι χρησιμοποιούν τη φράση «χτίστε το δύο φορές». Με άλλα λόγια, χτίστε το έργο μία φορά εικονικά, και στη συνέχεια χτίστε το πραγματικά.


Το VDC (Virtual Design and Construct, Εικονικός Σχεδιασμός και Κατασκευή), όπως είναι γνωστό στις ΗΠΑ, είναι ακριβώς αυτό. Αυτή είναι η ιδέα της εξάλειψης όλων των ρίσκων και πιθανών προβλημάτων στο εικονικό περιβάλλον, πριν ξεκινήσει η πραγματική κατασκευή του φυσικού έργου.


Έτσι, μέσω στρατηγικών αποφυγής συγκρούσεων (clash avoidance) και ανίχνευσης συγκρούσεων (clash detection), μπορούν να επιλυθούν συγκρούσεις ή προβλήματα στην κατασκευή μεταξύ πακέτων ή στοιχείων.


Καθώς η διαδικασία σχεδιασμού αναπτύσσεται και περνάει από στάδιο σε στάδιο, οι πληροφορίες μπορούν άψογα να μεταφέρονται, να αναπτύσσονται και να επικυρώνονται. Έτσι αποφεύγεται πολλή σπατάλη σε χρόνο και προσπάθεια, που στο παρελθόν προέκυπτε λόγω επανάληψης των προηγούμενων σταδίων ή ολοκλήρωσης δουλειάς που δεν είχε γίνει.


Ως η μοναδική πηγή αλήθειας για το έργο, το μοντέλο BIM αποτελεί το αποθετήριο για όλες τις πληροφορίες - συνεπείς, διαβαθμισμένες και συνεκτικές. Αυτό από μόνο του μειώνει τη σπατάλη στις προσπάθειες της ομάδας, καθώς οι πληροφορίες προέρχονται από επαληθευμένη πηγή και χρησιμοποιούνται με συνέπεια. Και, φυσικά, το πραγματικό όφελος βρίσκεται στο κομμάτι εκείνο του κύκλου ζωής που σχετίζεται με τη Διαχείριση Εγκαταστάσεων. Αν έχετε μια εικόνα του έργου του Richard Saxon ("Κατασκευάζοντας την Τελειότητα", "Constructing Excellence"), τότε θα γνωρίζετε ότι το κόστος ενός περιουσιακού στοιχείου κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του είναι πολλαπλάσιο του κόστους που απαιτήθηκε για το σχεδιασμό και την κατασκευή του. Εάν μέσω της χρήσης τεχνολογιών και εργαλείων BIM μπορούμε να πάρουμε έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τον κύκλο ζωής του περιουσιακού στοιχείου (βλ. σχήμα), τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε σημαντική αξία για τον εαυτό μας και για τους πελάτες μας.


Αυτά, ίσως, είναι μερικά μόνο οφέλη, αλλά η μείωση της σπατάλης και του ρίσκου, η εξοικονόμηση του χρόνου και της προσπάθειας, και η επαναχρησιμοποίηση αξιόπιστων, επαληθεύσιμων και συνεπών πληροφοριών μέσω βιβλιοθηκών και τα μοντέλα BIM θα έχουν σύντομα μεγάλη επίπτωση σε εμάς, στον τρόπο που εργαζόμαστε, στα έργα μας, και στα τελικά αποτελέσματα.


2.3 Ψηφιακό πλαίσιο

Όπως θα εξετάσουμε στον επίλογο, ζούμε πλέον ψηφιακές ζωές. Η πορεία του κατασκευαστικού κλάδου προς τη χρήση των περιβαλλόντων BIM / CDE (Common Data Environment) ακολουθεί απλώς την πεπατημένη άλλων κλάδων και βιομηχανιών. Έτσι καθίσταται δυνατό το Internet of Things, το Internet of Everything, καθώς και όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες που καταναλώνουμε, χρησιμοποιούμε και ανταλλάσσουμε σε καθημερινή βάση -που είναι διαθέσιμες 24/7- με αποτέλεσμα μια πραγματική ψηφιακή οικονομία της πληροφορίας, όπως την οραματίζεται η στρατηγική Digital Built Britain για το BIM Επιπέδου 3 και πέρα στη Μεγάλη Βρετανία.


Αλυσίδα αξίας κύκλου ζωής περιουσιακών στοιχείων

43 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page