top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Παπαργύρης

Εμπειρία ιδιοκτήτη από πρώτο χέρι και το όραμα του ΒΙΜ


Συνεχίζουμε τη σταχυολόγηση και μετάφραση μικρών και ενδεικτικών τμημάτων βιβλιογραφίας περί BIM. Η πρακτική αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει στη διάδοση της λογικής του BIM -ή έστω κάποιων στοιχείων αυτής- στον εγχώριο κλάδο, και ταυτόχρονα να προτείνει (εμμέσως) αξιοπρεπή βιβλιογραφία σε όποιον/-α ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το θέμα αλλά δεν ξέρει από πού να αρχίσει.


Το σημερινό κομμάτι είναι παρμένο από τη δεύτερη έκδοση του “BIM and Construction Management: Proven Tools, Methods, and Workflows” (2016) των Brad Hardin και Dave McCool, εκδόσεις Wiley & Sons. Είναι γραμμένο από τον David Umstot, συνιδρυτή και πρόεδρο μιας αμερικανικής εταιρείας που ασχολείται με την κατασκευή και διαχείριση έργων και τη διαχείριση εγκαταστάσεων.

___________________


«Από την οπτική γωνία του ιδιοκτήτη δημόσιας υπηρεσίας για 10 χρόνια και του επαγγελματία για 20, το BIM έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη συνεργασία της ομάδας που παραδίδει το έργο, να μειώσει τις διαμάχες κατά το συντονισμό, να βελτιστοποιήσει την απόδοση των κτηρίων, να βελτιώσει την απόδοση του χρονοδιαγράμματος, να αυξήσει την αποδοτικότητα των διαδικασιών της φάσης λειτουργίας / συντήρησης και να μειώσει το συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας. Το BIM μπορεί να είναι η πιο ισχυρή αλλαγή στη βιομηχανία μας εδώ και έναν αιώνα. Από την ίδια του τη φύση, δεν είναι μόνο ένα μοντέλο γεμισμένο με πληροφορίες, αλλά ένα σύστημα που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτόνων, μηχανικών, εργολάβων και κατασκευαστών.


Χρησιμοποιήσαμε το BIM για να βοηθήσουμε στο ξεκίνημα λιτής παράδοσης (lean delivery) έργων στην περιοχή του Κολλεγίου του San Diego ενώ ήμουν αντιπρύτανης το 2008. Αναγνωρίσαμε τη δυνατότητα του BIM να αποτελέσει μια διαδικασία που θα αλλάξει δραματικά το παιχνίδι, και ήμασταν από τους πρώτους που το υιοθέτησαν, απαιτώντας το σε όλα τα έργα από το 2008.


Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο αμερικανικός κατασκεαυστικός κλάδος κατέχει την αμφίβολη διάκριση τού να είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο έχει μειωθεί η παραγωγικότητα από το 1964 και μετά. Το BIM σε συνδυασμό με τη λιτή παράδοση των έργων έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγικότητα της βιομηχανίας μας. Μετρήσεις από το πρόγραμμά μας με βάση 35 ολοκληρωμένα έργα συνολικού ύψους κατασκευής $584 εκατομμυρίων δείχνουν ότι η χρήση μεθόδων BIM και λιτής παραγωγής οδήγησαν στη μείωση του συνολικού ποσοστού αλλαγής παραγγελιών από το 7.73% στο 4.43% της αρχικής αξίας της σύμβασης, σε σχέση με τις προηγούμενες προσεγγίσεις στην παράδοση έργων. Τα σφάλματα σχεδιασμού και συντονισμού όπως επίσης και οι αλλαγές παραγγελιών που οφείλονται σε παραλείψεις μειώθηκαν παρομοίως από 2.99% σε 1.88%.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει τους εξής στόχους μέχρι το 2025: τη μείωση του κόστους των έργων κατά 33%, τη μείωση του συνολικού χρονοδιαγράμματος των έργων από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωση κατά 50%, και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 50%. Το BIM σε συνδυασμό με τη λιτή παραγωγή και παράδοση έργων είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι μνημειώδεις αυτοί στόχοι.


Προσβλέπω επίσης στην επέκταση του BIM στον τομέα της διαχείρισης εγκαταστάσεων, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα σχεδιασμού και παράδοσης υπηρεσιών διαχείρισης συντήρησης και λειτουργίας με αποτελεσματικότερο τρόπο και να μειωθεί το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μετασχηματισμού στον κλάδο μας και το BIM είναι, και θα συνεχίσει να είναι, ένας παράγοντας που συνεισφέρει σημαντικά στην αλλαγή αυτή.»

40 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page